Motala Verkstad och Elekta Instrument förlänger samarbetsavtal

MVG_elekta.jpeg

AB Motala Verkstad och Elekta Instrument AB har förlängt deras avtal gällande produktion av Elektas strålkniv, Leksell Gamma Knife® Icon™, där Motala Verkstad ansvarar för inköp, produktion och montage till färdig strålkniv redo att skickas till slutkund. Avtalet förlängs med fem år.

– Vi är stolta och glada över att få förlängt förtroende som underleverantör av Elektas strålknivar. Vi ser detta som ett mycket gott betyg för MVG och vår förmåga som produktionspartner till Elekta, säger MVGs kundansvarig Anders Abrahamsson.

Avtalet innebär att samarbetet mellan Motala Verkstad och Elekta fördjupas på ett långsiktigt sätt och säkrar produktion och arbetstillfällen i Motala.

– Elektas strålkniv (Leksell Gamma Knife®) är en svensk uppfinning som i år firar 50 år. Elekta har ett långt samarbete med Motala Verkstad och det är roligt att vi kan fortsätta produktionen i Sverige. Förutsättningen är det förändringsarbete som nu sker i Motala Verkstad och det nära samarbete Elekta har med verksamheten. Vi ser fram emot många fler strålknivar tillsammans, säger Elektas inköpschef i Sverige Anna-Karin Thorsander.

– Avtalet löper över 5 år och det säkrar långsiktig produktion och ett större antal arbetstillfällen i Motala. I och med detta kommer vi att fira vårt 200-års jubileum som Motala Verkstad år 2022 som stolt produktionspartner till Elekta. Särskilt stolta är vi att som produktionspartner i och med detta avtal ha sänkt Elektas CO2 avtryck vid tillverkning av strålknivarna med 75% vilket innebär en minskning med minst 2000t CO2 under avtalsperioden, säger MVGs VD Daniel Ellison.

Motala Verkstad har producerat Leksell Gamma Knife-system till Elekta under många årtionden. Den första strålkniven tillverkades av Motala Verkstad 1974 och installerades på Karolinska sjukhuset. Idag behandlas mer än 70 000 patienter varje år världen över med denna typ av behandling.

AB Motala Verkstad ingår tillsammans med 3 andra produktionsenheter i Kristinehamn och Malmö i Motala Verkstad Group AB med säte i Motala.

AB Motala Verkstad, Sveriges äldsta nu verksamma verkstadsföretag, grundades år 1822 av Baltzar von Platen, ursprungligen för att leverera mekaniska produkter i samband med byggandet av Göta kanal. Idag är man en produktionspartner med kärnkompetens för bearbetning, tillverkning, avancerad svetsning och kvalificerat montage av tunga och medeltunga industriella komponenter, delsystem, system och maskiner.

Motala Verkstad Group består idag av fyra verkstäder: Motala Verkstad, FM Industri i Malmö, MVG i Kristinehamn och MVG i Gustavsvik. Alla har ett långt förflutet inom svensk industri och är idag ledande marknadsaktörer inom sina respektive områden.